Nastaran Razawi Khorasani

Songs For No One
PORTRET VAN EEN VERBORGEN SAMENLEVING
wo 14 dec ’22 20:15
wo 14 dec ’22
20:15

Twee kinderen uit de Islamitische dictatuur krijgen een stem in Nederland.

Wat betekent het om in een dictatuur te moeten leven? Met welke gedachten en hoop houdt de jonge generatie zich staande? Songs For No One gaat over de kwetsbaarheid van vrijheid, over onvrijheid in het dagelijkse leven en over toekomstdromen van vrijheid.

Theatermaker Nastaran Razawi Khorasani neemt je mee in de onzichtbare levens van een jongen en een meisje, wonend in de Islamitische dictatuur van Iran. Op basis van telefoongesprekken maakt Nastaran een beeldende solo performance vol duetten, dialogen, gedichten en songs. Met de stemmen van de twee kinderen in de oeroude Perzische taal is Songs For No One een portret van een verborgen samenleving en wordt getoond wat doorgaans onzichtbaar blijft. Dit concept won de BNG Bank Theaterprijs 2020.

Nastaran: “Hoe kan ik mijn podium letterlijk en figuurlijk delen met mensen die daar geen toegang toe hebben? Die vraag vormt mijn onderliggende drive bij dit project. Ik ben me bewust van mijn privileges en voel meer dan ooit de verantwoordelijkheid om me uit te spreken voor zij die dat niet kunnen. Als vluchteling heb ik mijn kindertijd in Iran achtergelaten. In Nederland leef ik in vrijheid, maar ik identificeer me sterk met de jongste generatie kinderen in Iran nu. Ik wil hun stemmen, die anders niet gehoord worden, laten klinken”. 

Quotes

  • “De Rotterdamse actrice en theatermaker Nastaran Razawi Khorasani legt in Uniform (ode aan de meeloper) de vinger op onze twijfels over individualiteit versus collectiviteit” (Volkskrant).

Als ze zingt, danst en rapt, voel je de bizarre werkelijkheid achter geblindeerde ramen in een land waar verraad, blokkades en geheime diensten weliswaar kinderlevens infecteren, maar hun dromen niet

Volkskrant

OVER

Nastaran Razawi Khorasani (Iran, 1987) is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Tijdens het Nederlands Theaterfestival in 2014 won Nastaran de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumprestatie voor haar rol in CASH. In 2020 won ze de BNG Bank Theaterprijs en in hetzelfde jaar ontving ze een nominatie voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek.

Credits

Concept, regie, spel: Nastaran Razawi Khorasani 
Muziek: Jimi Zoet 
Dramaturgie: Tobias Kokkelmans 
Scenografie en lichtontwerp: Peter Till (BrotherTill) 
Productie: Vivianne Jorritsma 
Techniek: André Goos (Denzo Theater Techniek)