Sadettin K

Monumentaal
HUMOR EN ZELFRELATIVERING OVER IDENTITEIT
di 14 feb ’23 20:15
di 14 feb ’23
20:15

Welk monument laat je je kinderen na? Het monument dat je van je ouders kreeg?

Sadettin Kirmiziyüz is theatermaker, verhalenverteller en acteur. Zijn werk heeft een sterk autobiografisch en documentair karakter. Met humor en zelfrelativering maakt hij voorstellingen waarin identiteit, migratie, discriminatie, politiek en de geschiedenis van zowel Nederland als de wereld een rol spelen. Zijn voorstellingen zijn vaak verhalende monologen, veelal ondersteund door (live)muziek. 

Theatermaker Sadettin is ook vader van drie kinderen. Net als zijn ouders, beide Turkse arbeidsmigranten, heeft hij twee zoons en een dochter. Welke lessen heeft hij van zijn ouders geleerd en geeft hij door aan zijn kinderen? Kun je iets nalaten als dat wat jou nagelaten is op losse schroeven staat en je wereldbeeld wankelt? Monumentaal is een solo van een theatermakende bi-culturele vader van 40, die anno 21e eeuw iets wil betekenen voor zijn kinderen.

 Sadettin K - Monumentaal
Aisha Zeijpveld

OVER SADETTIN 

De afgelopen vijftien jaar maakte Sadettin voorstellingen waarin de verhalen en levens van zijn familie symbool stonden voor grote maatschappelijke en politieke thema’s als identiteit, migratie, integratie en culturele meervoudigheid. Monumenten voor zijn familie die de geschiedenis van migranten in Nederland beschreven en daarmee ook een belangrijk deel van de geschiedenis van Nederland zelf. Over zijn vader en moeder, de Turkse arbeidsmigranten uit de jaren ‘70. Over zijn broer, zus en tenslotte hijzelf, de migrantenkinderen die in de jaren ‘80 en ‘90 koste wat kost moesten integreren in een steeds minder gastvrij Nederland. Tegelijkertijd mochten ze hun Turkse en islamitische identiteit en afkomst nooit verloochenen. Wat betekent het theater dat hij heeft gemaakt voor zijn nageslacht, welke monumenten laat hij zijn kinderen na? En wat vinden zijn kinderen er eigenlijk van?

Sadettin maakte naam met voorstellingen over zijn familie zoals Somedaymyprincewill.com en voorstellingen over actuele thema's zoals radicalisering en discriminatie als De radicalisering van Sadettin K en Citizen K. Met zijn voorstellingen doorbreekt Sadettin de kaders van onze vastgeroeste denkpatronen.

Sadettin over Monumentaal: "Doordat mijn jongste kind na zijn geboorte veel speciale zorg nodig had, stond mijn wereld het afgelopen jaar op z'n kop. Ik heb altijd geleerd dat mijn leven volgens een bepaald plan verloopt. Maar hoe kan zoiets heftigs nu voorbestemd zijn? De lessen die ik van mijn ouders leerde, bleken voor mij niet meer op te gaan. Maar wat dan wel? Wat geef ik mijn kinderen mee? In mijn nieuwe voorstelling ga ik daar naar op zoek."

Credits

Concept, tekst en spel: Sadettin Kirmiziyüz
Conceptontwikkeling: Casper Vandeputte
Decor: Sacha Zwiers
Licht: Gé Wegman