Die Wannsee Konferenz

Schokkend historisch drama
FILMHUIS
ma 22 mei ’23 20:15
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
ma 22 mei ’23
20:15

Over een onthutsende bijeenkomst die de aanzet geeft tot de uitvoering van de Holocaust.

In de ochtend van 20 januari 1942 vindt aan de oevers van de Wannsee in Berlijn een conferentie plaats met vooraanstaande leden van het naziregime. Op uitnodiging van nazileider Reinhard Heydrich zijn vijftien hoge ambtenaren aanwezig om te praten over de ‘Endlösung’, de definitieve oplossing voor het Jodenvraagstuk. Het enige onderwerp op de agenda die ochtend is: hoe kan de organisatie van de systematische massamoord op miljoenen Joden worden georganiseerd. De bijeenkomst begint om 12.00 uur en duurt minder dan twee uur.

  • inclusief drankje
  • bestel deze film voordelig in de Grote Filmserie of Filmserie Klein 2
  • vanaf dit seizoen worden tickets voor het filmhuis geplaceerd (dus met rij- en stoelnummer) verkocht

Wil je deze film bestellen? Klik dan op de gele button (20:15).

REGIE
Matti Geschonneck
CAST
Fabian Busch, Jakob Diehl, Philip Hochmair, Godehard Giese, Maxmillian Brückner, Matthias Bunschuh
SPEELDUUR
108 min
LAND
Duitsland
  • Let op met kinderen tot 12 jaar

Quotes

  • "Die Wannsee Konferenz geeft een overtuigend beeld van de machinaties van het fascisme. Door de ontoegeeflijke, kale benadering is Die Wannsee Konferenz zo meedogenloos goed" (Volkskrant).
  • "Die Wannsee Konferenz is een leerzame, degelijke film die de geschiedenis op een zo correct mogelijke manier naar het witte doek brengt. Uitstekend acteerwerk. De chemie tussen de acteurs is geweldig. Ze jagen je de stuipen op het lijf met hun ijskoude charisma" (filmvandaag.nl).
  • "Het is juist die zakelijkheid en het bijna volslagen gebrek aan emotie dat de film zo beklemmend maakt. Zeer de moeite waard" (Cinemagazine).

Die Wannsee Konferenz is een schrikbeeld en waarschuwing ineen

Volkskrant

De film is een dramatisering van de echte Wannsee bijeenkomst, gebaseerd op de notulen en authentieke bronnen. Regisseur Matti Geschonneck wil vooral het kille pragmatisme tonen in zijn film.

Geschonneck: “We hebben voor de film gepraat met veel vooraanstaande historici over wat er exact gezegd kan zijn. Stukken dialoog konden we deduceren uit dagboekfragmenten van Goebbels en aantekeningen die Himmler over die dag in zijn agenda maakte. Adolf Eichmann gaf later, in 1961 en 1962, ook veel details tijdens zijn eigen proces in Israël. Ik denk dat het voor de meeste mensen nog steeds een onvoorstelbare gebeurtenis is. We hebben de verplichting om dit verhaal te blijven vertellen, opdat die zwarte bladzijde niet vergeten wordt”.