Slachtvisite - Peergroup

BIJT! Kunst over Voedsel Festival
wo 28 jun ’23 - za 8 jul ’23
wo 28 jun ’23
-
za 8 jul ’23

Avondvullende theatervoorstelling inclusief diner

Deze voorstelling is onderdeel van BIJT! Kunst over Voedsel Festival

De voorstelling begint met een heerlijk viergangendiner, waarna je samen de voorstelling gaat zien. De Koekbouw is voor deze gelegenheid omgebouwd tot een muzikale 360 graden toverbal. In het hart hiervan beent een ambachtelijke slager live en haarfijn een varken uit en verwerkt het tot de producten die je kent van de slager of supermarkt.

Als kijker sta je er middenin, je kunt je vrij door de ruimte bewegen en krijgt het verhaal via grote projecties op de muren van de Koekbouw mee. We nemen je mee van de baarmoeder van een varken via de kraamkamer in een varkensstal naar de ambachtelijke slagerij. Uiteindelijk neem je de lift naar het dak van de wereld en werp je een blik op de toekomst van ons voedsel.

Hoe ziet de toekomst van de slager eruit? Welke weg heeft het stukje vlees dat op ons bord ligt afgelegd? Wat is de toekomst van onze voedselproductie? Er moet gegeten worden. Door miljarden monden. Miljarden magen moeten gevoed. Maar hoe gaan we dit doen? In Slachtvisite gaan wij samen met de ambachtelijke slager op zoek naar antwoorden op deze vragen.

Slachtvisite is gemaakt voor iedereen die eet; iedereen die van een stukje vlees houdt of het nooit meer aan wil raken. Want we moeten ons allemaal voeden, de vraag is alleen hoe. Slachtvisite nodigt uit om deze vraag samen te beantwoorden.

OVER DE TITEL
Tijdens de slachtmaand werd vroeger het vetgemeste varken door de boer op het erf geslacht; tijdens de slachtvisite kwamen buren, vrienden en familie samen om te eten en het varken te verdelen.

  • Inclusief meergangendiner

Een avondvullende voorstelling inclusief een meergangendiner waarbij àlles van het varken, van kop tot staart, wordt geserveerd. Je kunt ook kiezen voor een diner zonder vlees. Drankjes zijn niet bij de prijs inbegrepen.

Quotes

  • "Nergens is de voorstelling belerend; op informatieve en fantasievolle wijze wordt aangetoond dat een wereldwijde voedselrevolutie hard nodig is" (Volkskrant). 
  • “Een ode aan de ambachtelijke slager, een aanklacht tegen de voedselindustrie, een historische beschouwing over de relatie mens versus dier en een activistische performance ineen.” (Theaterkrant).
  • “De Peergroup doet ook deze keer weer waar ze goed in is. Confrontatie. Wakker schudden.” (Omrop Fryslân)
  • “Intussen zijn beide slagers de live-sterren van de voorstelling. ... En op het laatst ligt dat halve varken keurig verdeeld in eetbare stukken, met het gebruikte, vast vlijmscherpe gereedschap ernaast. Een prachtig beeld.” (Dagblad van het Noorden****)
  • “De vertelling is in feite één grote sociale aanklacht tegen de huidige consumptiemaatschappij en slaat de spijker op de kop als het om verstoorde verhouding tussen mens en (consumptie)dier gaat.” (Friesch Dagblad)

Slaat de spijker op de kop

Friesch Dagblad