Vecht

Maxine Palit de Jongh, Nadia Amin en Zephyr Brüggen
KRACHTIG EN CONFRONTEREND
vr 29 sep ’23 20:30 - 21:45
vr 29 sep ’23
20:30 - 21:45

Aangrijpende monoloog over de verwoestende gevolgen van de toeslagenaffaire.

Wat betekent het om uitgekleed te worden door de overheid? Wat betekent het om altijd op je hoede te moeten zijn voor je achternaam, je afkomst, je dubbele nationaliteit?

In de aangrijpende monoloog Vecht maken we de ondergang mee van Zafirah, een jonge levenslustige vrouw die werkt voor de juridische afdeling van een overheidsinstelling. Envelop na envelop valt op de mat, waarin Zafirah wordt aangemerkt als fraudeur. Ze moet betalen en boeten tot er niets meer van haar overblijft. Vecht maakt de verwoestende gevolgen van de toeslagenaffaire (waar tienduizenden ouders ten onrechte werden aangemerkt als fraudeur) voelbaar. 

NAGESPREK 
Na afloop van de voorstelling vind er een nagesprek plaats. We praten in het nagesprek graag met je verder over wat deze voorstelling voor je betekent en hoe we om kunnen gaan met dit collectieve trauma van Nederland. Het nagesprek is vrij toegankelijk. 

Vecht is genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs 2023.

Nadia Amin is genomimeerd voor de Theo d'Or 2023 voor haar rol in de voorstelling Vecht. Uit het juryrapport: "Nadia Amin neemt ons gedurende de voorstelling Vecht aan de hand en leidt ons trefzeker door een achtbaan aan emoties. Zo onafwendbaar en onherroepelijk als de situatie van de vrouw is, is ook de podium-prestatie van Amin. Haar inspanning is zonder concessies en met de overgave die dit verhaal verdient".

Quotes

  • “Vecht is genadeloos in het tonen van de effecten die institutioneel racisme hebben gehad op de individuen in deze systemen" (Theaterkrant).
  • “Wat een tekst, wat een performance! De ontwikkeling van Zafirah van zorgeloze moeder tot een schim van zichzelf neemt bijna de vorm aan van een Griekse tragedie." (Theaterkrant).
  • “Je wordt volledig meegezogen in het verhaal, en je verontwaardiging wordt (opnieuw) aangewakkerd” (Theaterkrant).
  • “Verslag van de toeslagenaffaire blijft vaak een opsomming van kille cijfers: het aantal uithuisplaatsingen, de hoogte schulden, de hoeveelheid gedupeerden” (Het Parool).
  • “Maxine Palit de Jongh (28) wil juist het persoonlijke verhaal belichten en schreef Vecht. Het is een verstikkend en wanhopig verhaal. Eenzaam, maar ook krachtig en confronterend. Vecht is een monoloog van een vrouw die langzaam uiteenvalt door de eindeloze stroom van blauwe enveloppen.”  (Het Parool).

Wat een tekst, wat een performance!

Theaterkrant

LIKEMINDS

Likeminds is een grootstedelijke ontwikkelplek voor meerstemmige theatermakers uit verschillende disciplines. Hierbij is artistieke diversiteit het uitgangspunt. De grote gemene deler van makers en voorstellingen is eigenzinnig, fluïde, divers, activistisch, rafelig en kwetsbaar. 

Likeminds vroeg drie jonge toneelschrijvers een verhaal te vertellen dat de huidige staat van institutioneel racisme in Nederland blootlegt. Vecht, geschreven door Maxine Palit de Jongh, is één van de drie verhalen.

OVER

Maxine Palit de Jongh is toneelschrijver, theatermaker en dichter. In haar werk zet ze magisch realisme in door haar personages vragen te laten stellen die de verbeelding van het publiek activeren. Maxine ging op residentie naar Parijs met Vlaams-Nederlands Huis deBuren, schreef jeugdpoëzie voor jeugdtheatergezelschap BonteHond en volgde het Slow Writing Lab van Het Letterenfonds. In 2021 won ze de El Hizjra Literatuurprijs voor Poëzie met haar gedicht tjongklak/congklak.

Nadia Amin is bij verschillende toneelgroepen, film- en televisieproducties te zien (geweest) als actrice, danseres of zangeres. Zo is Nadia onder andere verbonden geweest aan DOX, Toneelgroep De Appel en Toneelgroep Maastricht.

Zephyr Brüggen studeerde Regie aan de Academie Voor Theater En Dans. Als interdisciplinair theaterregisseur, opgegroeid in Amsterdam en Italië, maakt ze 'oertheater over de grote vragen van de wereld, sterk gegrond in deze tijd'. 

Credits

Tekst: Maxine Palit de Jongh
Spel: Nadia Amin
Regie: Zephyr Brüggen i.s.m. Nadia Amin
Vormgeving / lichtontwerp: Loes Schakenbos
Kostuum: Eos Brüggen / Akelei Loos
Muziek: Martin van Hees
Dramaturgie, tekst begeleiding: Liet Lenshoek
Techniek: Luca van Deurzen & Ray Vaessen
Scènefotografie: Jean van Lingen
Grafisch ontwerp: Studio Bas Koopmans
Trailer: Segio Gridelli
Producent: Likeminds

Met dank aan: Matthias de Koning, Erasmus Mackenna, Mariana Aparicio Torres en Xander van Vledder.