Piet van Dycke

Exit
SAMENSMELTING VAN DANS EN CIRCUS
do 1 feb ’24 20:15
do 1 feb ’24
20:15

Een geraffineerde combinatie van acrobatiek, dans, slapstick en evenwichtskunst.

Exit is een spannende, indrukwekkende en fysieke circus- en dansvoorstelling waar beweging, partner-acrobatie en balansbord samenvloeien. Choreograaf Piet Van Dycke werkt voor deze voorstelling met vier circusartiesten, elk gespecialiseerd in een andere discipline (bascule, straps, trapeze en acrodans).

Vier individuele disciplines in één collectieve taal. Exit toont de ontmoeting van vier individuen die één collectief pad belopen. In een grote, indrukwekkende installatie met een draaiende muur en zwevende deuren bewegen ze in en door de ruimte. Ze drijven elkaar aan, lopen, botsen, klimmen, dragen, balanceren en transformeren. Ze komen en vertrekken, ontmoeten en verlaten, verschijnen en verdwijnen. 


Exit is geselecteerd voor Het TheaterFestival 2023 (Selectie van de beste podiumkunsten van het afgelopen seizoen uit Vlaanderen, Brussel en Nederland). "Voor de jury is Exit de spannendste circusvoorstelling die vorig seizoen te zien was. Dat ze ook bij het brede publiek uitgroeide tot een ware hit, is niet moeilijk te begrijpen: naarmate het tempo en de muziek de hoogte ingaat, kruip je steeds meer op het puntje van je stoel".

Quotes

  • “EXIT is een speelse en geraffineerde combinatie van acrobatiek, dans, slapstick en evenwichtskunst. Het werk van de jonge choreograaf Piet Van Dycke blinkt uit door een organische mix van lichtvoetigheid en zwaarte” (Volkskrant).
  • “Solo, met twee en uiteindelijk met zijn vieren voeren ze er verbluffende, gevaarlijk ogende acrobatische toeren op uit. De Vlaamse choreograaf Piet Van Dycke vroeg dan ook vier dansers met een circus-achtergrond voor deze voorstelling. Hun dubbele talent maakt EXIT tot een opwindend uur fysieke krachtpatserij” (NRC).
  • “De adembenemende voorstelling blaast je omver. Het is een combinatie van dans en circus, met vier eenlingen die, na aanvankelijke weerstand, elkaar nodig hebben om balans in hun leven te vinden. Het is ongelofelijk hoe de vier jonge mannen al die loop- en bewegingspatronen uitvoeren, telkens net omzeilend of juist expres het tegendeel. En hoe ze steeds net op tijd weg zijn om die omklappende wand niet tegen hun hoofd te krijgen. Blatende schapen en een van ontlading juichend publiek bij EXIT van de Belgische choreograaf Piet Van Dycke en zijn Circumstances” (Dagblad van het Noorden).
  • “Daar zag ik de meest blijmakende voorstelling tot nu toe: EXIT van Piet van Dycke. In EXIT gaat het over binnenkomen en buitensluiten, maar ook over vereende kracht en vliegen. Belangrijkste les: er is altijd een uitgang. Gaat de ene deur dicht kunnen er altijd nog vier andere open, ook al lijkt dat niet altijd zo” (Cultureel persbureau). 

Het stuk bouwt slim op naar een adembenemende apotheose. De performers hijsen zich de lucht in, glijden van de muur en zoeken met z’n vieren een balans die ze uiteindelijk ook vinden. Indrukwekkend. Dé sensatie van het weekend

De Standaard

OVER

Circumstances is een circus- en dansgezelschap onder artistieke leiding van Piet Van Dycke. Piet studeerde in 2018 als choreograaf af aan de Fontys Hogeschool Voor De Kunsten in Tilburg. Sindsdien werkt hij als dans- en circusmaker, performer, coach en docent bij verschillende kunstorganisaties. Zo is hij al enkele jaren actief bij dOFt, fABULEUS, Cie Woest, TeaTime Company en LAP. De komende 3 jaar zal hij werken onder PLAN, een ontwikkelingsplatform in Brabant (NL). Hij won de Jacques De Leeuw Prijs in 2018, werd gekozen als ‘meest beloftevolle maker’ door recensenten Wendy Lubberding en Annette Embrechts in zowel 2019 als 2020 en won de BNG Bank Dansprijs 2021. Kenmerkend voor het werk van Van Dycke is de samensmelting van dans en circus, wat resulteert in woordloze circus/dansvoorstellingen, voor jong én oud.