Winterwater

Feikes Huis/Studio Figur/Rieks Swarte i.s.m. De Toneelmakerij (14+)
NAAR DE ROMAN VAN LEX PALEAUX
wo 7 feb ’24 20:15
wo 7 feb ’24
20:15
  • wo 7 feb ’24
    20:15
    Grote Zaal toneel op toneel

Beeldende voorstelling met poppen, tekeningen, maquettes, live-cinema en muziek over eenzaamheid.

Het jonge figurentheatergezelschap Studio Figur, theatermaker Rieks Swarte & productiehuis Feikes Huis bundelden de krachten voor een nieuwe beeldende voorstelling voor volwassenen en jongeren, waarin het thema eenzaamheid invoelbaar gemaakt wordt.

Winterwater, naar de debuutroman van Lex Paleaux (2020), is een fictief verhaal gebaseerd op feiten. Het gaat over een onbevangen kind, dat met verwondering de wereld bekijkt. Hij groeit op in een traditioneel Fries dorp, met zijn strenggelovige Friese moeder, zijn Franse vader en twee oudere broers. Met oneindige nieuwsgierigheid stelt hij van jongs af aan grote vragen, maar behalve zijn opa wil eigenlijk niemand die horen. Het wordt de jongen steeds pijnlijker duidelijk dat hij anders is dan zijn omgeving. Gelukkig vindt hij troost bij Freddie Mercury, de hond van de buren en in zijn grote fantasie. Naarmate Lex ouder wordt, neemt iedereen steeds meer afstand van hem. Hij begrijpt niet waarom alles gaat zoals het gaat. Als tiener wordt zijn eenzaamheid ondraaglijk en zijn kinderlijke verwondering slaat om in rebellie, onhandelbaar gedrag en een steeds grotere existentiële wanhoop. 

OVER

Regisseur Noufri Bachdim van Studio Figur over Winterwater:

“Ten tijde van de Coronacrisis kwam naar boven hoe belangrijk het is om het te hebben over de mentale en fysieke gevolgen van eenzaamheid. Zo kwam ik er persoonlijk achter dat het gevoel van mijn bestaansrecht direct gekoppeld is aan de aanwezigheid van de mensen die ik liefheb.

De stijl van Lex Paleaux is heel beeldend: we zien en beleven de wereld door de ogen van het kind. Het boek voelt filmisch aan en we willen dat de voorstelling dat gevoel ook heeft. Alsof je een intiem inkijkje krijgt in Lex zijn leven, waarin hij je bij de hand neemt en alles laat zien.”