Pianostemmen

TG Goed Gezelschap
MUZIEKTHEATER OVER GEROOFD BEZIT
wo 20 mrt ’24 20:15
wo 20 mrt ’24
20:15

Een onderbelicht verhaal over een onrecht dat nog steeds voortduurt.

Pianostemmen gaat over de systematische roof van (voornamelijk) Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Oude vleugels en piano’s vertellen het verhaal hoe Joodse inwoners in diverse Nederlandse steden uit hun huizen werden gehaald en hoe deze huizen vervolgens werden leeggeroofd door schattenjagers als Abraham Puls.

De oude pianostemmer Jacobus Kromm leidt een teruggetrokken bestaan. Hij worstelt met zijn geweten over de verzameling piano’s en vleugels die hij (nog) in zijn bezit heeft. Ontelbaar veel instrumenten heeft de pianostemmer in de loop van de jaren in bewaring gehad, gekocht, gerestaureerd, verhuurd en doorverkocht. Om de een of andere reden heeft hij van deze piano’s nooit afstand kunnen doen. Over de herkomst zwijgt hij liever. Als de avond valt, laat Kromm zijn vingers over de toetsen glijden. Steeds vaker duiken er verhalen van vroeger op in zijn verwarde hoofd, steeds vaker hoort hij dissonanten. De pianostemmen keren zich gaandeweg tegen de oude man. Immers: gestolen goed gedijt niet. Ze vertellen als stille getuigen het verhaal van hun rechtmatige eigenaren. Het onzegbare wordt gegoten in een nieuwe compositie voor close-harmony voor meerdere klavieren.

Quotes

"Het is een intrigerende muzikale voorstelling en zeer zeker ook geschikt voor mensen die van klassieke muziek houden en of toneel" (Tg Goed Gezelschap).

 

Het idee van regisseur Klemens Patijn van Tg Goed Gezelschap, eindregisseur Ria Marks, schrijver Wessel de Vries en componist Wiebe Gotink is zonder meer briljant: roofkunst is nog steeds actueel maar de verbinding met live uitgevoerde muziek geeft extra tragiek

Theaterkrant

OVER

Regisseur Klemens Patijn over Pianostemmen: 

“Als acteur en theatermaker ben ik gefascineerd door zwijgen. Ik ben een kind van een Indische vader en grootouders die de oorlog hebben meegemaakt. Zij hebben het zwijgen daarover tot kunst verheven. Ik weet hoeveel kleuren zwijgen kan aannemen, hoeveel pijn en onvermogen er achter stilte schuil kan gaan. Maar ik weet ook dat verzwegen verhalen, in welke vorm dan ook, terug blijven komen. Ze willen verteld worden. Ik heb sterk het idee dat ik over het onderwerp van Pianostemmen niet langer zwijgen mag”.

INLEIDING

Voorafgaand aan deze voorstelling wordt een inleiding verzorgd door Klemens Patijn, oprichter van TG Goed Gezelschap, initiator en acteur in de voorstelling. In het voorgesprek zal het onder andere gaan over het ontstaan en het maakproces van de voorstelling, systematische onteigening tijdens WOII, roofkunst en restitutie.