Laika

ZEEMAAL
VERBINDEND ONDERWATERDINER
wo 24 apr ’24 - vr 26 apr ’24
wo 24 apr ’24
-
vr 26 apr ’24

Een zintuiglijk, verbindend diner dat vertrekt vanuit de zee. 

Zeemaal is het eerste deel van een drieluik rondom een jarenlang onderzoek naar duurzame, culinaire antwoorden op klimaatverandering.

Kan je de wereld redden vanuit de keuken? Sien Vanmaele zoekt naar oplossingen om haar planetaire bezorgdheid te bedwingen. Haar queeste start bij de zee, de plek waar ze vandaan komt en waar alle leven uit voortkomt. 

Sien neemt je mee op een zintuiglijke reis langs stranden en kliffen, brengt verslag uit van ontmoetingen met zeewieroogsters en zilte landbouwers en filtert de plastic soep uit haar stadsleven. Ze laat je kijken, luisteren, ruiken, voelen, proeven, maar ook snijden, stampen en mengen. Zeemaal is een avond vol hoop; een verbindend diner waarin je nieuwe manieren ontdekt om naar onze stormachtige realiteit te kijken.

  • Inclusief volledige maaltijd (dus zorg voor een lege maag!). De maaltijd is plantaardig (veganistisch). 
  • Deze voorstelling heeft een bijzondere setting: als publiek zit je rondom het speelvlak. 


De Nederlandse Toneeljury selecteerde Zeemaal als één van de meest indrukwekkende en in het oog springende kleinkunstvoorstellingen van 2022. 

Uit het juryrapport: ‘"Sien Vanmaele en Laika maakten met Zeemaal, een persoonlijke voorstelling én dinnershow ineen. Ze combineert poëzie met wetenschap, fantasie met feit, sentiment met het ontnuchterende. Hoe moeten we ons verhouden tot de veranderingen in ons klimaat? Sien Vanmaele doet met Zeemaal een weergaloze voorzet in een poging tot antwoorden hierop".

Onderdeel van

Laika's jarenlange ervaring met culinair theater boost de taal van Vanmaele, op visueel én op inhoudelijk vlak

Knack Focus

OVER

Laika breekt regelmatig de theaterzaal open door te spelen op locatie en maakt de afgelopen jaren furore op (internationale) theaterfestivals, waaronder Theaterfestival Boulevard en Cultura Nova. Het theatergezelschap presenteert kwalitatief zinnenprikkelend theater en is koploper in het creëren van voorstellingen die de zintuigen bespelen. Veel voorstellingen hebben een culinaire component; in de vorm van verrassende proeverijen die tussendoor worden geserveerd of in de vorm van een volwaardige maaltijd die de toeschouwers aan het eind samen eten. Het voedsel correspondeert steeds met het thema van de voorstelling. Of het nu de oorlog is of de klimaatcrisis, de thema’s hebben altijd een grote urgentie – Laika houdt de vinger aan de pols. Een perfecte match dus met de Blauwe Kei, Theater aan de Noordkade, waar avontuurlijke, urgente, ‘foody’ voorstellingen in het DNA zitten.

Binnen Laika creëerde Sien Vanmaele eerder de food performances Witlof From Syria (2017) en Kookworkshops Ter Voorbereiding Op Het Einde Van De Wereld (2021). Zeemaal is het eerste deel van een drieluik over de zorg voor de wereld van morgen. De andere twee voorstellingen zijn Landmaal en Luchtmaal.