ZINNENPRIKKELENDE SAMENWERKING

We zetten vol in op smaakmakers in het theaterprogramma. De meerjarige samenwerking met het gerenommeerde Belgische theatergezelschap Laika past dan ook helemaal bij onze ambities.

Laika, theater der zinnen, zal dit theaterseizoen met maar liefst drie verschillende voorstellingen te zien zijn in de Blauwe Kei. De aftrap van deze samenwerking werd eind december 2023 gemarkeerd door de Nederlandse première van de voorstelling LANDMAAL.

Tijdens BIJT! Kunst over Voedsel Festival (juni 2023) sloeg de vonk al over met de voorstelling Aardappelsoep. Laika en het theater aan de Noordkade vonden elkaar in een gezamenlijke passie voor smaakmakende anders-dan-anders voorstellingen over en met de verbindende kracht van (samen) eten. Ze gaan nu de samenwerking aan om zinnenprikkelend theater tot op het bord van het publiek te brengen!

Laika breekt regelmatig de theaterzaal open door te spelen op locatie en maakt de afgelopen jaren furore op (internationale) theaterfestivals, waaronder Theaterfestival Boulevard en Cultura Nova. Het theatergezelschap presenteert kwalitatief, zinnenprikkelend theater en is koploper in het creëren van voorstellingen die de zintuigen bespelen. Veel voorstellingen hebben een culinaire component; in de vorm van verrassende proeverijen die tussendoor worden geserveerd of in de vorm van een volwaardige maaltijd die de toeschouwers aan het eind samen eten. Het voedsel correspondeert steeds met het thema van de voorstelling. Of het nu de oorlog is of de klimaatcrisis, de thema’s hebben altijd een grote urgentie – Laika houdt de vinger aan de pols. Een perfecte match dus met de Blauwe Kei, Theater aan de Noordkade, waar avontuurlijke, urgente, ‘foody’ voorstellingen in het DNA zitten.

De voorstelling LANDMAAL is de tweede uit een trilogie rondom duurzame, culinaire antwoorden op klimaatverandering. Met de eerste voorstelling ZEEMAAL, in april ’24 te zien in Veghel, gooide Laika al hoge ogen bij pers en publiek. De voorstelling van Sien Vanmaele (bevlogen maakster bij Laika) werd onder andere genomineerd door het Nederlands Theater Festival 2023 als Meest Indrukwekkende Voorstelling Van Het Seizoen: “een weergaloze voorzet in een poging antwoord te geven op de veranderingen in ons klimaat”. 

Theaterdirecteur Harry Vermeulen: “Onze Noordkade ademt food en cultuur en de voorstellingen van Laika lijken gemaakt voor deze plek. Met theater en eten wordt op een krachtige, beeldende en laagdrempelige manier het verhaal over ons voedsel verteld. We hebben nog veel meer ideeën over de samenwerking en verheugen ons op de komst van deze inspirerende theatermakers!”. 

Ook Sien Vanmaele, één van de vijf makers bij Laika, is blij met de samenwerking “We zijn vereerd dat Blauwe Kei, Theater aan de Noordkade met ons aan tafel wil gaan en kijken er naar uit om stamgast te worden op deze warme en boeiende plek.”

Laika is dit theaterseizoen nog met twee verschillende voorstellingen te zien en beleven: 

  • de Nederlandse première van LANDMAAL (geweest op 28 & 29 december 2023), 
  • de Nederlandse première van de familievoorstelling Aventuras (14 t/m 16 februari 2024)
  • en het bekroonde ZEEMAAL (24 t/m 26 april 2024).

Alle voorstellingen zijn meerdaagse bespelingen, in totaal is Laika 12 keer in Veghel te zien.