GESLAAGDE EXCURSIE

Donderdag 21 december werd er weer een Op De Excursie georganiseerd. Een bus vol enthousiaste theaterbezoekers ging op bezoek bij de theatermakers Laika, theater der zinnen en Jakop Ahlbom Company.  

De excursie werd georganiseerd in het kader van de series Op De Huid, die we al sinds 2011 programmeren. Een serie bestaat uit vijf anders-dan-anders voorstellingen met actuele thema's en/of bijzondere theatervormen, waarbij je gevoelsmatig bijna letterlijk óp de huid van de maker zit. Kwalitatieve voorstellingen die regelmatig 5-sterrenrecensies ontvangen en waarover nagepraat wordt. Dit seizoen worden er drie series aangeboden. Wie de serie bestelt, wordt als onderdeel van het randprogramma uitgenodigd om deel te nemen aan de excursie.

Op donderdag 21 december vertrok de bus rond 9.15 uur richting Antwerpen, waar we hartelijk werden ontvangen door Laika. Met dit gerenommeerde Belgische gezelschap gingen we onlangs een meerjarige samenwerking aan en Laika is aankomend seizoen met maar liefst drie verschillende voorstellingen (en in totaal 12 keer) te zien.

BEZOEK LAIKA
'Bezielers van het eerste uur' Jo Roets en Peter de Bie gaven een presentatie van een selectie van toffe projecten die Laika door de jaren heen heeft gedaan. Laika maakt onder andere theater in combinatie met eten (een mooie match met de 'foody' Noordkade) en dat hebben we gemerkt. Na een proefhapje, een heerlijke lunch én toetje in de vorm een bonbon, lichtte Sien Vanmaele haar trilogie 'koken ter voorbereiding op het einde van de wereld' ZEEMAAL, LANDMAAL en LUCHTMAAL toe. LANDMAAL beleeft donderdag 28 december haar Nederlandse première bij de Blauwe Kei, Theater aan de Noordkade. Het veelgeprezen ZEEMAAL is in april in ons theater te zien. 

Als afsluiting van ons bezoek werd een kijkje genomen bij het zintuiglijk labyrint dat gebruikt wordt in de voorstelling Aventuras. Deze voorstelling voor iedereen van 9 tot en met 99 jaar staat in februari in de Blauwe Kei en is verboden voor iedereen die niet nieuwsgierig is!

BEZOEK JAKOP AHLBOM COMPANY
Vervolgens ging de groep terug in de bus, op weg naar Den Bosch. In de Verkadefabriek werden we wederom hartelijke ontvangen, deze keer door de Jakop Ahlbom Company. Na een uitgebreide uitleg over de manier van werken en de uitgesproken eigen stijl (mimetheater) waar Jakop bekend om staat, werd er een kijkje genomen bij de opbouw van de voorstelling Strangely Familiar. Deze voorstelling is op woensdag 10 januari te zien in onze Grote Zaal. Nadat vele vragen over het indrukwekkende decor waren beantwoord, sloten de acteurs ook nog even aan, waarna de bus weer vertrok richting Veghel.

"Wat een heerlijke dag!" en "zó leuk dit kijkje achter de schermen bij de makers. De volgende keer gaan we weer mee!" waren enkele van de enthousiaste reacties. 

OP DE HUID SERIES
Blauwe Kei, Theater aan de Noordkade biedt drie Op De Huid series aan; vijf voorstellingen waarbij je ‘op de huid’ van de artiest zit. In iedere serie zit een combinatie van voorstellingen met thema’s die er toe doen, anders dan anders theatervormen en modern circus. Van een monoloog over de toeslagenaffaire tot live animatiefilm en van een toneeldrama over ons slavernijverleden tot magisch poppenspel & dans over eetstoornissen. Bij iedere voorstelling wordt iets extra's georganiseerd, zoals een inleiding over het onderwerp of een nagesprek met de maker. Ook worden seriekopers uitgenodigd voor een excursie naar een theatermaker. Lees hier meer over de series.