Kunstcollectie

Op zaterdagmiddag 1 oktober was er een bijzonder ‘backstage’ moment bij de Blauwe Kei, Theater aan de Noordkade. Cabaretier Youp van ’t Hek presenteerde daar het nieuwe ‘thuis’ van de Koningstheater-collectie; een serie van zo’n vijftig portretten van belangrijke namen uit de Nederlandse cabaretgeschiedenis. De schilderijen zijn gemaakt door Hanneke Gommers in opdracht van het Koningstheater.

De schilderijen logeerden na sluiting van het Koningstheater in 2012 tien jaar lang in de opslag, maar zijn nu weer in volle glorie te zien op een andere cabaret-minnende plek: het toneel van het theater aan de Noordkade! De collectie is de nieuwste verborgen parel van de Noordkade, want deze hangt nu op de achterzijde van het toneel in de Grote Zaal.

Youp van ’t Hek speelde afgelopen weekend voor de allerlaatste keer in de Blauwe Kei; na deze tour stopt hij met zijn theatershows. De zaal was dan ook twee avonden stijf uitverkocht en de bezoekers trakteerden Youp op een staande ovatie!

De collectie
De Koningstheater-collectie bestaat uit een vijftigtal schilderijen met portretten van belangrijke namen uit de ruim honderdjarige cabaretgeschiedenis. Van Eduard Jacobs tot Toon Hermans, van Paul van Vliet tot Herman Finkers en van Theo Maassen tot Jochem Myjer. In 2006 werd het laatste schilderij gemaakt.