KIJKJE BIJ BIJT!

Afgelopen donderdag waren onze Op De Huid seriekopers te gast bij het BIJT! Kunst over Voedsel Festival. Zij kregen een kijkje achter de schermen bij het festival.

De dag werd gestart in de Venusian Kitchen. Deze expositie in de Malerij opent de keuken van Venus en serveert liefde en schoonheid. De gasten werden ontvangen met koffie/thee en iets om in te BIJT-en. Theaterdirecteur Harry Vermeulen opende de dag met een toelichting op BIJT!, vervolgens lichtte kunstenares Henriëtte Tomassen de expositie toe.

Aansluitend werd er in de Koekbouw een kijkje achter de schermen gegeven bij Slachtvisite, door Dirk Bruinsma (artistiek leider van Peergroup). Slachtvisite is een van de hoofdgerechten van het BIJT! Kunst over Voedsel Festival en maarliefst 8 keer te zien. Nadat je genoten hebt van een viergangendiner (bij DIS), zie je tijdens deze voorstelling in 360 graden filmbeelden het verhaal van de voedselindustrie en leer je welke weg vlees aflegt voordat het op je bord ligt. Tegelijkertijd zijn in de ruimte vier slagers live en haarfijn een varken aan het uitbenen. 

Inmiddels was het tijd voor lunch. Na deze lunch gidste Jan van Hoof (directeur van de Compagnie) de groep langs de exposities Sappig (van Emmy van der Grift - in de hal), One Third (Klaus Pichler) en Surrealistische Schoonheid (Louise te Poele - beiden in de Wiebenga Silo). Ook werd er stilgestaan bij de BIJT! Bios, waarin doorlopend enkele kunstzinnige korte films over voedsel te zien zijn. 

Vervolgens gaven collega's Maaike en Elke een korte toelichting op de drie Op De Huid series die aankomend seizoen te zien zijn. Ter afsluiting was er een drankje in de Afzakkerij, mét een bitterbal van rivierkreeftjes. Ook dit afstudeerproject van een HAS student zette aan tot nadenken over waar ons voedsel vandaan komt. Een gepaste afsuiting van een geslaagde dag.