BIJTbios: smakelijke films
Tijdens BIJT! Kunst over Voedsel Festival hebben wij een 'heerlijk' filmprogramma. Wij vertonen smaakvolle films die allemaal een link hebben met eten. Kom jij ook naar BIJTBios?
The Whale - zondag 22 juni 19:30 uur
The Whale is een aangrijpend drama over een teruggetrokken, zwaarlijvige leraar die probeert het contact met zijn vervreemde dochter te herstellen. Brendan Fraser schittert in een kwetsbare en hartverscheurende rol over schuld, liefde en de zoektocht naar verlossing.
De start van de film gaat gepaard met een korte inleiding door filmmaker Pepijn Tebrunsvelt.
Roos Franssen - Blauwe Kei, Theater aan de Noordkade over The Menu:
"The Menu is een duistere, satirische, maar toch ook komische thriller die je smaakpapillen én je zenuwen prikkelt. Vol verrassingen, scherpe maatschappijkritiek en heerlijk ogende en een tikkeltje bizarre gerechten. Een culinaire nachtmerrie die je gezien móét hebben. Bon appétit!"
The Menu - dinsdag 24 juni 20:15 uur
The Menu volgt een exclusief diner op een afgelegen eiland, waar een beroemde chef een reeks verrassende – en steeds duisterdere – gerechten serveert aan zijn elitaire gasten. Wat begint als een luxe culinaire ervaring, ontaardt al snel in een sinister spel vol spanning en satire.
Het regent gehaktballen - woensdag 25 juni 15:00 uur
Wat als het elke dag eten regent? In het stadje Swallow Falls gebeurt het echt! Dankzij de uitvinding van Flint Lockwood vallen er cheeseburgers uit de lucht en razen spaghetti-tornado's over straat. Een heerlijke animatie voor het hele gezin!
De film is Nederlands gesproken.
An - woensdag 25 juni 20:15 uur
An (A Sweet Taste of Life) vertelt het verhaal van Sentaro, een dorayaki-bakker die samenwerkt met de oudere vrouw Tokue, die een bijzondere rodebonenpasta maakt. Hun samenwerking verandert hun levens, terwijl ze omgaan met persoonlijke uitdagingen en de impact van Tokue's verleden.
Délicieux - donderdag 26 juni 20:15 uur
Het verhaal speelt zich af in 1789, vlak voor de Franse Revolutie, en volgt Pierre Manceron (Grégory Gadebois), een getalenteerde chef-kok die ontslagen wordt na het presenteren van een innovatief gerecht. Samen een mysterieuze vrouw opent hij een herberg die uitgroeit tot het eerste restaurant in Frankrijk, waarmee hij de fundamenten legt voor de moderne gastronomie.
Come Back Anytime - vrijdag 27 juni 20:00 uur
Come Back Anytime is een hartverwarmende documentaire die het verhaal volgt van ramenmeester Masamoto Ueda en zijn vrouw Kazuko, die meer dan veertig jaar hun bescheiden ramenrestaurant Bizentei runnen in Tokio. De film biedt een intiem portret van hun dagelijks leven, hun passie voor koken en de gemeenschap die ze hebben opgebouwd met hun trouwe klanten.
Frits Buijs - programmeur Beholders Documentary Dialogues over de film:
"Ramen, een Japanse noodle-soep die je ongegeneerd naar binnenslurpt; niet meer of minder dan dat. Dat dacht je!? Bekijk de docu Come back anytime en ramen is nooit meer zomaar ramen. Zie Master Masamoto Ueda liefdevol de heerlijkste gerechten klaarmaken, leef mee met de vriendschappen die binnen zijn restaurant Bizentei ontstaan en ga in het weekend mee naar het platteland waar Masamoto samen met zijn klanten-vrienden het land bewerkt. Verbaas je erover dat zoiets kleins en dierbaars kan bestaan in een miljoenenstad als Tokyo. En geniet extra, de volgende keer dat je ramen eet."
Le Pot-au-Feu - zaterdag 28 juni 19:30 uur
Le Pot-au-Feu (The Taste of Things) speelt zich af in een Frans landhuis anno 1885. Daar bereiden meesterkok Dodin en zijn muze Eugénie (Juliette Binoche) de meest verfijnde gerechten. Hun liefde voor koken is intens, hun gevoelens voor elkaar nog intenser — maar uitgesproken worden ze zelden. Voorafgaand aan de film serveren we een kleine Franse amuse, geïnspireerd op de film, inclusief een korte inleiding vooraf door Filmmaker Pepijn Tebrunsvelt.
Pepijn Tebrunsvelt - Gotley/ Industry Bioscoop over de film:
"Soms raakt een film je zó, dat je daarna anders kijkt — naar mensen, naar liefde, naar iets ogenschijnlijk alledaags als koken. The Taste of Things laat je het maken van gerechten ervaren als een vorm van pure overgave. Liefde, toewijding, herinnering en hartverscheurend verlangen smelten samen in elke beweging, elk gerecht. In het Frankrijk van 1885 ontvouwt zich een stille romance tussen de briljante chef Dodin en zijn muze Eugénie — meesteres van de smaak en de stilte. Hun liefde openbaart zich niet in woorden, maar in wat ze samen bereiden, delen, proeven. Kijk, ruik, proef. Na afloop beloven we dat je koken en kunst niet meer los van elkaar kunt zien."
KORTE FILMS OM VAN TE SMULLEN
Tijdens BIJT! zijn er ook korte films om van te smullen. De films over alle aspecten van en over voedsel van internationale kunstenaars, tekenaars en filmmakers worden gedurende een doorlopende loop van 1,5 uur vertoond. Ze zijn te zien in Vergaderzaal 1e etage en zijn gratis toegankelijk.