One Life

Biografisch drama
FILMHUIS
ma 17 mrt ’25 20:15
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
ma 17 mrt ’25
20:15

Het waargebeurde verhaal over een man die honderden kinderen redde vlak voor de Tweede Wereldoorlog.

One Life vertelt het waargebeurde verhaal van Nicholas ‘Nicky’ Winton (Anthony Hopkins), die in 1938 als jonge effectenhandelaar uit Londen een week vrijwilligerswerk gaat doen in Praag. Daar bezoekt hij vluchtelingenkampen en ziet hij gezinnen die de opkomst van de nazi’s in Oostenrijk en Duitsland zijn ontvlucht. Deze gezinnen leven in erbarmelijke omstandigheden met weinig of geen onderdak en voedsel en steeds onder dreiging van een nazi-invasie. De jonge Nicky, gespeeld door Johnny Flynn, besluit meteen dat er iets moet gebeuren, met name met de kinderen. Hij beseft echter dat het een race tegen de klok is. Hoeveel kinderen kunnen hij en zijn team, waar zijn moeder deel van uitmaakt, redden voordat de grenzen dichtgaan?

Wil je deze film bestellen? Klik dan op de gele button (20:15).

REGIE
James Hawes
CAST
Anthony Hopkins, Johnny Flynn, Helena Bonham Carter, Jonathan Pryce, Lena Olin
SPEELDUUR
110 min
LAND
Verenigd Koninkrijk
  • Let op met kinderen tot 12 jaar

Quotes

  • “Duidelijk in One Life is dat Sir Nicholas Winton, die 106 jaar werd, handelde uit respect voor de ander, een boodschap die lang nagalmt” (Trouw).
  • “Het ongelofelijke verhaal van Sir Nicholas Winton, die 669 kinderen uit de handen van de nazi’s redde, maar zich 50 jaar later nog steeds beschaamd en teleurgesteld voelt over de kinderen die hij niet heeft kunnen redden. Dit mooie verhaal van een bescheiden, maar slagvaardige man is prachtig verbeeld in deze film. Tranen over je wangen” (8weekly.nl).

One Life is ook ontroerend en laat treffend zien wat voor bureaucratische megaklus het was die van Winton een oorlogsheld maakte

VPRO cinema