Io Capitano

Aangrijpend heldenverhaal
FILMHUIS
ma 28 apr ’25 20:15
  • Let op met kinderen tot 16 jaar
ma 28 apr ’25
20:15

Twee Senegalese tieners maken een levensgevaarlijke reis van Dakar naar Europa om de armoede te ontvluchten.

Twee zestienjarige en innig bevriende neven uit Senegal dromen van een bestaan als muzikant in Europa. Ze leggen hun lot daarom vol goede moed in de handen van nietsontziende smokkelaars. Tijdens hun barre reis krijgen ze te maken met de gevaarlijke woestijn, de verschrikkingen van de detentiecentra in Libië en de gevaren van de zee. Ze weten dat het gevaarlijk is, maar ze hebben elkaar en zichzelf ervan overtuigd dat het gaat lukken. Eerst de woestijn door, dan met de boot, het lijkt zo simpel.

Io Capitano is genomineerd voor een Oscar en won op het Filmfestival van Venetië, waar de film in première ging, tientallen prijzen (onder andere de prijs voor de Beste Regisseur en de Beste Jonge Acteur (Seydou Sarr)).

Dit aangrijpende Italiaanse drama heeft een uniek Afrikaans perspectief. Niet de problemen in Europa staan centraal, maar de barre reizen die daaraan voorafgaan. Regisseur Garrone (Gomorra, Dogman) stelde het verhaal samen uit verslagen van ervaringsdeskundigen (getuigenissen van migranten) en werkte tijdens het hele filmproces nauw met hen samen. 


Wil je deze film bestellen? Klik dan op de gele button (20:15).

 

REGIE
Matteo Garrone
CAST
Seydou Sarr, Khady Sy, Isaka Sawadogo, Moustapha Fall, Hichem Yacoubi, Doodou Sagna, Bamar Kane, Cheick Oumar Diaw
SPEELDUUR
122 min
LAND
Italië, België, Frankrijk
  • Let op met kinderen tot 16 jaar

Quotes

  • “Soms ietwat sentimenteel, soms keihard” (VPRO Cinema).
  • “Broodnodige empathiemachine. Juist door de tocht van vluchtelingen te dramatiseren, maakt Matteo Garrone van Io Capitano een onvergetelijke, brute film” (NRC).
  • “Indringend en meeslepend drama. Io Capitano maakt de levensgevaarlijke reis van twee minderjarige migranten tot een meeslepend drama” (Volkskrant).
  • “A road movie to be reckoned with” (The Hollywood Reporter).

Het verhaal van de film is bekend, maar het is pakkend verteld, schitterend geacteerd en ironisch genoeg mooi in beeld gebracht

geekster.be

Het levensverhaal van Amara Fofana diende als inspiratie voor de film Io Capitano. Lees het artikel dat de Volkskrant hier over schreef.