n00b

Winnaars cabaretprijzen

De winnaars van de cabaretprijzen 2023 zijn bekend! Maandag 9 oktober werden de winnaars bekend gemaakt tijdens het Cabaretgala in Diligentia. De winnaars in de vier categoriën zijn n00b, Yentl & De Boer, René van Meurs en Peter Pannekoek. Tof is dat alle winnaars (en een groot aantal genomineerden) te zien zijn (geweest) in de Blauwe Kei.

Neerlands Hoop
In de categorie Neerlands Hoop, de prijs voor meest veelbelovende theatermaker(s) in het cabaret won het duo n00b. " nOOb is een krankzinnig, hip en zeer overtuigend cabaretduo. De scènes zijn grof, muzikaal en hilarisch en laten de toeschouwers uitgeput en uitzinnig achter.", volgens de jury van de cabaretprijzen. n00b is op woensdag 15 november te zien in onze grote zaal.

Poelifinario
De Poelifinario, de VSCD Cabaretprijs voor de theatermaker(s) met het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen, wordt uigereikt in drie categorieën: kleinkunst, engagement en entertainment.

In de categorie Kleinkunst won het duo Yentl En De Boer met de voorstelling Modderkruipers. Deze stond afgelopen februari nog in onze Grote Zaal en werd door ons publiek ook goed beoordeeld (met een 8,4)! De VSCD jury vond: "In Modderkruipers halen Yentl en de Boer het beste in elkaar naar boven en is het duo volkomen op elkaar ingespeeld. Yentl en de Boer hebben met Modderkruipers een volwassen, doorontwikkelde vorm en sound gevonden, waarmee ze hun publiek zorgvuldig en vastberaden de coronamodder uit trekken."

De Poelinario in de categorie Engagement was voor Peter Pannekoek en zijn voorstelling DNA, die ook vorig siezoen bij ons te zien was. Ons publiek waardeerde de try-out van deze voorstelling met een 8,8. De VSCD jury zei over de voorstelling: "Weinig cabaretiers werken zo hard als Pannekoek aan hun voorstelling en het straalt er aan alle kanten vanaf. Grote thema’s, originele perspectieven, gedurfde conferences, uiteenlopende humor: hij daagt zichzelf met elke voorstelling uit en kiest nooit de makkelijke weg. Aan scherpte, lef en doordachte zinsneden geen gebrek." 

De prijs in de categorie Entertainment was voor René van Meurs met de voorstelling 2636, die afgelopen september én vorig seizoen bij ons voor een uitverkochte zaal stond en een 8,9 kreeg van onze bezoekers. In het juryrapport staat onder andere: "Bijzonder prettig aan Van Meurs is zijn gevarieerde talent. We lachen om goed getimede grappen en komisch beschreven levensechte scènes, maar ook om zijn mimiek, zijn uitstekende Schotse accent en de sensuele manier waarop hij het verleidingsdiner klaarmaakt voorafgaand aan het verwekken van zijn kindje. Al die gaven zet hij in om een gelaagd, beweeglijk programma te maken, waarin voor elk een hoop te lachen valt."Genomineerden

Naast de winnaar van de Neerlands Hoop, zijn ook enkele genomineerden nog bij ons te zien. Bestel snel je tickets voor:

 • Kim Schuddeboom | genomineerd voor de  Neerlands Hoop | te zien op vr 12 januari. 
  "Lastige thema’s komisch behandelen lijkt haar specialiteit. Met haar expliciete en eerlijke beschrijvingen, spaart ze daarbij niemands ongemak."
 • Roué Verveer | genomineerd in de categorie Entertainment | te zien op 29 februari.
  "Met diens dwarse mening zorgt Verveer voor reuring bij een publiek dat uit de breedte van de
  samenleving komt. Onderaan de streep zorgt hij vooral voor een bulderende lach." 
 • Merijn Scholten | genomineerd in de categorie Engagement | te zien op vr 22 maart.
  "Hilarisch, muzikaal en energiek vliegen de karakters de toeschouwer om de oren. Karakters die zo levensecht zijn, en toch zo grappig, dat je moet concluderen dat Scholten iets heel ongemakkelijks op het spoor is."