Veldheren Live

Peter van Uhm, Mart de Kruijf e.a.
BEKEND VAN DE PODCAST
do 20 feb ’25 20:15
do 20 feb ’25
20:15

Dichterbij de frontlinie kom je niet.

In dit militaire theatercollege geven Peter van Uhm en Mart de Kruif je een unieke kijk in de huidige stand van zaken aan de frontlinie. Onder leiding van journalist Jos de Groot gaan ze dieper in op wat oorlog betekent en delen ze hun kennis en ervaring. Peter en Mart, Nederlands belangrijkste generaals buiten dienst, helpen je aan antwoorden in deze onzekere tijd. Wat kunnen we leren van de geschiedenis van oorlogen in het hedendaagse conflict? Hoe is het met het leger in Europa gesteld? En wat als ons land vandaag zou worden aangevallen? 

In februari 2023, een jaar nadat Rusland in Oekraïne binnenviel, ging de podcast Veldheren live. Dat bleek direct een doorslaand succes. De podcast wordt maandelijks ruim 350.000 keer beluisterd en is een van de belangrijkste bronnen geworden in de duiding van deze oorlog. De behoefte aan kennis en informatie over de grootste oorlog op ons continent sinds 1945 is onverminderd groot. De voorstelling borduurt voort op de onderwerpen die in de podcast aan bod komen en de vele vragen die wekelijks door luisteraars worden gesteld.

Onderdeel van

Veldheren kan bogen op militaire kennis en ervaring die andere oorlogsduiders ontberen

Het Financieele Dagblad

OVER

Peter van Uhm (67) is generaal buiten dienst. Tussen 2008 en 2012 was hij Commandant Der Strijdkrachten: de hoogste militair van Nederland en belangrijkste militair adviseur van de minister. Bovendien verantwoordelijk voor meer dan 70.000 militairen. 

Mart de Kruif (64) is voormalig luitenant-generaal in de Koninklijke Landmacht. Van 2011 tot en met 2016 was hij Commandant Landstrijdkrachten. De Kruif was een jaar lang verantwoordelijk voor zo’n 45.000 NAVO-militairen tijdens de missie in Afghanistan. 

Jos de Groot (28) is journalist en programmamaker. Hij werkte als redacteur voor verschillende radio- en tv-programma's, waaronder De Wereld Draait Door, M en College Tour. Eerder presenteerde Jos de geopolitieke podcast Ver Van Je Bed Show. Momenteel werkt hij bij de KRO-NCRV voor Pointer.