Introdans & Krisztina de Châtel

Typhoon
Monumentale krachtmeting in minimalistische dans
di 11 mrt ’25 20:15
di 11 mrt ’25
20:15

Dansers trotseren met minimalistische bewegingen de onberekenbare krachten van de wind.

Introdans herneemt de monumentale dansvoorstelling Typhoon (1986) van choreograaf Krisztina de Châtel. In de meeste choreografieën van Krisztina de Châtel worden dans, muziek en beeldende kunst samengebracht. Zo ook voor de voorstelling Typhoon. De ‘koningin van de minimale dans’ laat de dansers vechten en spelen met de wind. Ze hangen uit het lood alsof ze tegen de wind leunen. Hun armen klieven door de lucht. Ze zijn klaar voor de strijd.

De choreografische ordeningsdrang van De Châtel wordt in deze voorstelling als het ware in een vliegende storm beproefd. Een windstille proloog wordt begeleid door kabbelende pianoklanken van Simeon ten Holt’s Canto Ostinato. Dan overstemt het aanzwellend geraas van windmachines de zachte pianoklanken. De dansers zuigen hun longen vol en leveren trots het gevecht tegen deze (onzichtbare) materie die zij al dansend tastbaar maken. Choreograaf Krisztina de Châtel weet telkens opnieuw te boeien met haar unieke, energieke dans vol minimalistische en wiskundige bewegingen. 

Onderdeel van

Krisztina De Châtel
Choreograaf Krisztina de Châtel weet telkens opnieuw te boeien met haar unieke, energieke dans vol minimalistische en wiskundige bewegingen. De succesvolle reprises van Thron (2017) en Pulse (2019) en het monumentale Föld (2022) laten zien hoe haar voorstellingen telkens weerklank vinden bij een nieuwe generatie kijkers. Haar voorstellingen draaien rond contrasten en confrontaties: kwetsbare menselijke lichamen staan tegenover natuurelementen als wind, aarde en water, of de imposante ruimte van een kerkgebouw of machineloods. In het lichaam zelf woedt ook een strijd: tussen passie en beheersing, tussen individuele vrijheid en de anonimiteit en geborgenheid van het collectief.

Introdans
Introdans staat bekend om haar inspirerende danskunstenaars uit de hele wereld waarmee zij hoogstaand repertoire op wereldberoemde podia presenteren. Waardevol danserfgoed naast vernieuwende creaties. Eigentijdse stijlen voor een brede smaak en een groot publiek. Vanuit deze kunst verbinden zij mensen met hun verbeeldingsvermogen en eigen danskracht. Emoties worden invoelbaar, een rijke beleving!

Inleiding
Voorafgaand aan de voorstelling organiseren wij een inleiding. In de inleidingen wordt verteld over verschillende aspecten van de voorstelling. Denk hierbij aan thematiek, werkwijze van de choreograaf, toneelbeeld en muziekkeuze.