WINNAAR BESTE THEATERLIED

Alex Klaasen is, samen met componist Peter de Witte, de winnaar van de Annie M.G. Schmidtprijs. Hij won deze prijs, voor het beste theaterlied van 2023, met het nummer 152 W 96th Street, uit zijn show No Ponies. De jury schrijft: "Tekstschrijver en componist rekken met bravoure de grenzen op van wat een Nederlands theaterlied kan zijn". No Ponies is 12 juni bij ons te zien. 

In het nummer 152 W 96th Street zingt Alex over zijn reis naar New York in 2022. De 'ontspoorde mini-musical' (het nummer duurt maar liefst 7,32 minuten) begint sprookjesachtig, maar heeft vervolgens wisselende stemmingen, kracht bijgezet door de muziek. "Geraffineerd brengt de muziek structuur aan in een ervaring die alle kanten op schiet. De persoonlijke belevenis wordt een ‘universeel kunstwerk’ dankzij de ‘genadeloze eerlijkheid en exact de goeie details."

Alex Klaasen heeft de prijs voor de tweede keer gewonnen. In 2020 werd het lied Gewoon Opnieuw tot beste nummer uitgeroepen.  

De Annie M.G. Schmidptrijs bestaat sinds 1992 en is een initiatief van Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival. De prijs is vernoemd naar schrijver Annie M.G. Schmidt (1911-1995). De winnaars ontvangen een geldbedrag van 3.500 euro en een buste van Schmidt.

In totaal waren er zes nummers genomineerd.

  • Ellen ten Damme - Hoe Ik Het Mijn Moeder Toch Vertel
  • Yentl & De Boer - Het Juiste Pad
  • Alex Klaasen - 152 W 96th Street
  • Peter van Rooijen - De Sterilisatie Van Peter Van Rooijen
  • Kiki Schippers - Tata
  • Joost Spijkers - Twee Duiven