Alabama

Fien Leysen | BERLIN
Boeiende roadtrip
wo 4 dec ’24 20:15
wo 4 dec ’24
20:15

Theatermaker Fien Leysen doet na 45 jaar de reis én tv-reportage van haar vader over.

De vader van Fien Leysen zou zijn benoemd tot deputy sheriff in Alabama. Maar is dat verhaal wel waar? Alabama is een reis op zoek naar de waarheid. Fien stapt in de voetsporen van haar overleden vader, reporter Kris Leysen. In 1978 maakte hij een reportage voor de openbare omroep en kwam terecht in Birmingham, Alabama.

Hij sprak er met jonge mensen over werk en studies, over de zoektocht naar The American Dream en de kloof tussen arm en rijk. Op zijn eerste avond in Alabama werd Kris Leysen plots gebombardeerd tot deputy sheriff. Een idee van de lokale sheriff, zodat de mensen in de stad hem zouden vertrouwen. Vijfenveertig jaar later trekt Fien, nu dezelfde leeftijd als haar vader toen, naar Alabama. Ze wil de studenten en de sheriff uit 1978 terugvinden en de stad en de mensen weer opzoeken. In Birmingham stelt ze de vragen die haar vader liet liggen en hoopt ze er zelf antwoorden te vinden.

Samen met muzikant Steven De Bruyn deelt Fien videobeelden van toen en nu, en het resultaat van haar zoektocht. Een voorstelling over het verstrijken van de tijd, de waarheid en verschillende stadia van gemis.

Voorstelling is een samenwerking van Fien Leysen/Berlin en theater Arsenaal.

Theatergezelschap Berlin stond eerder in ons theater met The Making Of Berlin, deze voorstelling werd door ons publiek gewaardeerd met een 9.

Het langzame ritme, het verglijden in de tijd die ruimte biedt om te mijmeren, om mee te gaan in de sfeer en de gevoelens, de weemoed en ontroering, dat maakt deze voorstelling zo bijzonder

Theaterkrant

BERLIN

Berlin positioneert zijn werk op het snijpunt van documentaire en theater. Voor elke creatie vertrekt het vanuit de werkelijkheid: een stad, een fait divers of een getuigenis. Het dompelt zich onder in een situatie en ontwart er diverse verhaallijnen. In de uitwerking beperkt het gezelschap zich niet tot één discipline. De inhoud bepaalt hoe een verhaal wordt verteld: met beeld, live muziek, technologie, teksttheater, als installatie etc..

“Gewapend met camera’s, interviewtechnieken, montagetafels én acteurs, portretteert BERLIN de werkelijkheid zoals een schilder dat vroeger deed: met net iets meer kleur, gevatte invalshoeken en een penseelzetting die een kritische ondertoon verraadt” (Knack Focus).