Bram

Kompagnie Kistemaker
Oerol-hit in het theater
wo 12 mrt ’25 20:15
wo 12 mrt ’25
20:15

Een Brabants familieverhaal met mythische proporties. En cassettebandjes. Veel cassettebandjes.

Het ongelooflijke leven van Brammetje Cox, in een excentrieke kunstenaarskolonie in een Brabants rijtjeshuis. Bram: de moeder, de mythe, de tapes.

Karlijn Kistemaker en Daniel Cornelissen gaan in BRAM op ontdekkingstocht door Daniels familiegeschiedenis en blikken terug op het leven van zijn oma: Brammetje Cox. Ze gaan in gesprek met betrokkenen van toen, maar raken steeds verder verstrikt in een web van meningen en verhalen. Was Brammetje een vooruitstrevende feminist? Een compromisloze kunstenaar? Een harteloze moeder? En wie is eigenlijk Daniels verdwenen opa? Bram dompelt je onder in een bijzonder verhaal en een verrassende geluidswereld. Met een stiekeme rol van een geluidsartiest.

De Eindhovense Maria Croonen (1934 – 1998) gooit haar leven van huisvrouw en tandartsassistente om en wordt autodidact beeldend kunstenaar. Langzaamaan transformeert moeder Maria in kunstenaar Bram. Brammetje Cox leeft voor de kunst, maar is tegelijkertijd een alleenstaande moeder met vier kinderen. In haar leven maakt Bram radicale keuzes en die blijven niet zonder gevolgen. 

PODCAST

Luister ook Bram de podcast! In deze uitpluispodcast ontrafelen Daniel en Karlijn het mysterie rond Daniels onbekende opa. Podcastmaker Serin Utlu vervlecht dit met eigen ervaringen over moederschap en zoomt uit naar het spanningsveld tussen ouderschap en kunstenaarschap.